Jocuri cu continut biblic

ARCA LUI NOE- joc de memorie

Copiii vor fi asezati in cerc, pe scaune. Daca nu este posibil, pot ramane in banci, dar invatatorul trebuie sa le spuna clar care e ordinea in care vor urma fiecare.
Primul copil spune:" Noe ia cu el in corabie doi elefanti."
Al doilea spune:" Noe ia cu el in corabie doi elefanti si doi tigri.


Al treilea spune: Noe ia cu el in corabie doi elefanti, doi tigri, si doua veverite.
Fiecare copil spune animalele pe care le-a auzit inaintea sa, in ordinea corecta, si mai adauga si el inca doua.

Daca vreun copil greseste, iese afara din joc si continua ceilalti. Dati totusi cate o sansa celor ce gresesc, si vedeti daca se pot corecta. Cand s-a ajuns la ultimul copil, jocul poate continua, reluand de la primul copil si tinand cont de toate animalele spuse in primul tu. Nu se vor repeta animale de acelasi fel. Incercati sa introduceti nume de animale mai rare sau necunoscute copiilor, ajutandu-i sa cunoasca astfel, cat mai multe despre creatia lui Dumnezeu.

JOC CU OBIECTE DE PASTE

Aranjeaza pe o masa aflata in centrul incaperii cat mai multe obiecte mentionate in Biblie ca fiind folosite de Isus in Saptamana Patimilor. Iata cateva dintre ele:vas de parfum (de alabastru) Mat. 26: 6-13; sticla de vin Mat. 26:26-30; pahar de vin Mat. 26:26-30; lighean Mat. 26:36-46; Ioan 13:1-11; sabie Mat. 26:47-54; bici Ioan 19:1-3; piroane Mat. 27:32-35; zaruri Mat. 27:32-35; ramura de palmier (de la florarie) Marcu 11:1-8; paine Mat. 26:26-30; saculet cu arginti (30) Mat. 26.14-16; maini in rugaciune (ceramica) Mat. 26:36-46; cocos (ceramica) Luca 22:60; Mat. 26:34-35; coroana de spini Mat. 27:27-31; cruce Mat. 27:32-37; camasa de in Mat. 27:57-61;
Poti adauga si alte obiecte mentionate in Biblie. Spune-le tinerilor ca pentru Isus, acestea au avut, fiecare in parte, o semnificatie deosebita in saptamana mortii Sale. Cere, apoi, intregului grup sa noteze pe o coala de hartie, din memorie, obiectele aflate pe masa, in ordinea in care ele au fost folosite.
Dupa ce le-ai acordat suficient timp, ofera-le posibilitatea sa isi impartaseasca gandurile, intrebarile pe care le au si sa discute ordinea pe care au ales-o. La sfarsit, mentioneaza-le pasajele din Biblie si pe masura ce le cititi, aranjeaza obiectele de pe masa in ordinea in care au fost folosite. Acest exercitiu ii va ajuta pe tineri sa constientizeze intr-o masura mai mare evenimentele petrecute in Saptamana Pastelui.

 

LECTIA BIBLICA INTR-O FRAZA

Dupa lectia biblica copiii sunt asezati in cerc (copii ceva mai mari sau adolescenti). Unl dintre ei trebuie sa inceapa cu un singur cuvant sa povesteasca lectia din acea zi. Celalt din dreapta lui spune alt cuvant, la fel urmatorul, dar regula este sa aiba legatura cu ce s-a spus mai inainte si sa nu se incheie fraza.
Ex: Maria- si - Iosif- au- ajuns- in -Betleem -si- acolo- s-a- nascut- Isus- intr-o- iesle- pentru- ca- nu- au- gasit- loc- in- oras.
Daca cineva se incurca si continua cu ceva ce nu are legatura, se incepe jocul de la capat. Cand jocul a ajuns inapoi la persoana care a inceput jocul cu primul cuvant, fraza se paote termina. daca sunt putini participanti, se paote cere ca fraza sa fie lunga de 3 runde, adica fiecare sa fi spus de 3 ori cuvinte.


VITRINA BIBLICA

Dupa terminarea lectiei biblice, se cere participantilor sa decoreze o vitrina astfel incat fiecare dintre ei sa reprezinte ceva din povestirea predata: un personaj, un obiect important etc. Daca sunt prea multi, sunt impartiti in 2 echipe. Copiii se aseaza fiecare unul langa altul si raman nemiscati. Unul dintre ei va fi ghidul si va prezenta vitrina- cine este fiecare si ce reprezinta.

Un jucator va sta legat la ochi în centrul unei camere. Ceilalti jucatori vor sta într-un cerc sau de-a lungul unei linii. Jucatorii vor schimba locurile în cerc, iar o persoana va fi scoasa din cerc. Apoi jucatorul din mijlocul cercului va fi dezlegat la ochi si va avea la dispozitie un minut ca sa numeasca jucatorul care lipseste- sufletul pierdut. Persoana care a fost scoasa va fi cea legata la ochi la jocul urmator. Se explica copiilor ca Dumnezeu stie despre fiecare si vede intotdeauna pe cei pierduti, doreste sa-i salveze, sa-i aduca inapoi.


LUCRURILE NU SUNT CEEA CE PAR

Cerinte: se aduc câteva accesorii de casa – tacâmuri, agrafe de par, bijuterii din plastic. Fiecare jucator trebuie sa aleaga un obiect pe care sa-l studieze si sa inventeze o poveste despre el. Povestea nu trebuie sa fie tipica, ea trebuie sa scoata în evidenta o noua folosinta pentru respectivul obiect.

Exemplu: cu toate ca acesta pare ca este un pieptan de fapt este o perie de dinti pentru un urias. Devreme ce nu mai exista uriasi în lume si nici nu au mai fost în ultimul timp, mai exista doar câteva perii de dinti din acest fel.

Folositi jocul si explicati ca in ochii lui Dumnezeu noi avem o valoare deosebita, nu suntem ceea ce cred altii.

 

CELEBRITATI ALE NOULUI TESTAMENT-ghiceste cine esti

Pe patratele de hartie se scriu nume ale unor personaje importante cunoscute din Noul Testament (se poate juca si cu personaje din Vechiul Testament): Maria, Iosif, Petru, Ioan, Iuda, Zaheu, Pavel, Maria Magdalena, Iacov, Marta, Ioan Botezatorul, Lazar, Femeia Cananeanca, Pilat, Ana, Caiafa, Stefan, Barnaba etc

Se pun pe masa cu fata in jos fara sa se arate jucatorilor. Se fac grupe de cate 5-6 si fiecare trage cate o hartie si o lipeste pe frunte fara sa se uite la ea. Cei din jur pot vedea cine este, dar el nu. Incepe jocul si in sensul acelor ceasornice fiecare pune o intrebare incercand sa ghiceasca cine este. Ceilalti raspund prin da sau nu.

Ex: sunt baiat? Sunt fata? Sunt ucenic al lui Isus? Am meseria de pescar? Sunt tanar? Sunt Iacov?

Numai daca raspunsul la intrebare este da jucatorul poate continua cu intrebarile, pana la ghicirea personajului. Daca raspunsul primit este nu, urmatorul incepe sa intrebe, pana cand toti afla cine sunt.

Denumirea personajului nu se pune de la inceput (Sunt Ioan? Sunt Petru? Sunt Maria?) ci numai cand persoana crede ca si-a dat seama in urma raspunsurilor de rezultatul final.

Se pot amesteca cartile si juca din nou

 

PANTOMIMA- VINDECARILE LUI ISUS

Se impart Participantii pe 2 echipe. Fiecare trage pe rand cate un biletel dintr-un cos sau punguta. Fiecare bilet are scris numele uneia dintre minunile de vindecare facute de Isus. Echipa respectiva trebuie sa mimeze acea minune si echipa cealalta sa ghiceasca despre ce minune este vorba. Daca ghicesc ceilalti au un punct, daca nu, cei care au mimat primesc un punct.

 

CE SE ASCUNDE SUB FARFURIE

Materiale: cartonase cu texte / ilustratii, farfurii
Scop: verificarea / invatarea textelor biblice
Pune ilustratii din lecția din care ai predat/ texte, decupate sub farfurii / capace / pahare.
Fiecare alege o farfurie si povesteste ceva legat de textul /ilustratia respectiva.

 

CONTINUA POVESTIREA

Li se spune grupului o povestire biblica. Se fac cercuri de maxim 10 participanti si li se da o foaie si un pix la fiecare grup. Ei trebuie sa rescrie impreuna povestirea Biblica respectiva in felul urmator. Fiecare ia pixul si scrie cate o fraza in ordinea intamplarilor. Nu spune ce a scris, nu discuta intre ei. Pliaza foaia sa nu se vada ce a scris si da mai departe vecinului din dreapta care continua povestirea de unde crede el ca s-a ajuns. Cand vine randul cuiva, ceilalti participanti nu au voie sa se uite ce scrie.

Dupa 10 min se opreste jocul, se despatureste hartia si fiecare grup citeste tare ce au scris. Castiga cei care au fost cel mai aproape de povestirea biblica. Este un joc amuzant pentru ca uneori povestirea iese cu totul alceva.

 

JOC MUMIA

Se explica participantilor ca atunci cand cineva dintre evrei murea, erau infasurati in carpe date cu smirna intreg corpul. Asa era si Lazar cel inviat de Isus

Li se da fiecarei echipe suluri de hartie igienica si la start incep sa imbrace unul dintre membrii lor in hartie. Castiga cei care termina mai repede.

  

TURNUL BABEL

Scop: poate fi folosit la invatatura despre Turnul Babel din Biblie si se explica apoi ca echipa care a avut succes a vorbit aceeasi limba, a fost cea care si-a impartit rolurile cel mai bine si a lucrat impreuna. asa au facut si locuitorii din Babel in vechime dar scopurile lor au fost altele.
Imparte copiii/tinerii in grupe de cate 5-10. da fiecarei grupe ziare si scoch. spune-le ca in 10 minute sa construiasca un turn si castiga echipa care are la final cel mai inalt turn care sta in picioare nesprijinit cu mana.

 

URMEAZA MODELUL

Scop: il puteti folosi la o lectie despre modele si explicati-le ca si Solomon a dat multe sfaturi fiului sau. Asa ca in viata trebuie sa ascultam doar de anumiti lideri/ prieteni nu de toti

unul dintre invatatori/ organizatori sta in fata si le spune celor din grup ca le va spune anumite sarcini de facut dar ei sa faca acel lucru doar cand fraza incepe cu "Solomon spune...". Se dau sarcini usoare : Solomon spune sa va ridicati, Solomon spune sa facetin cu mana, Solomon spune sa va scarpinati in cap.... etc. Ei trebuie sa execute tot. Din cand in cand se dau anumite sarcini fara sa se inceapa cu Solomon spune... si atunci trebuie sa stea nemiscati. cine greseste iese din joc

 

STIU MAI MULTE DESPRE...

Scop: participantii invata cat mai multe despre un personaj sau scena biblica
Participantii fac un cerc si invatatorul/ liderul alege un subiect. poate fi un personaj biblic sau o scena din Biblie: Iosif, Petru, Pavel sau Rastignirea lui Isus, Pescuirea Minunata, Exodul, Caderea Ierihonului, Invierea lui Lazar etc. Pot fi teme care s-au discutat in ziua respectiva sau in sesiunile dinainte.
La start fiecare zice in ordine cate un cuvant sau maxim 3 intr-o expresie despre acel subiect.
Ex: pentru Petru: simon, lepadare, epistola, ucenic, piatra, chemat, fratele lui Andrei, pescar,
galilean, marea galileii, mers pe ape, paste mieluseii mei, vindecator, dintre cei 12, tu esti hristosul, credinta, martir, inchis, propovaduia evanghelia, 4 animale necurate, 3 colibi, soacra bolnava, epistola, vindecare olog, predica, judecat etc.
Participantii nu trebuie sa repete ce au spus altii si sa raspunda repede cand le vine randul. in caz contrar ies din joc si asa sunt eliminati pe rand pana ramane un singur castigator care a stiut mai multe cuvinte/expresii

 

AVEM NEVOIE DE MODELE

Se impart participantii in 2 grupe. Li se da la ambele cate un puzle cu 40-50 de piese (ambele au acelasi nr de piese dar sunt diferite si au cam aceeasi dificultate) si sunt pusi sa-l faca cu grupul lor. Castiga cei care il fac cel mai repede. Apoi schimba puzle-ul si unei echipe i se da modelul (imaginea). Desigur ca aceasta o sa faca primul puzle-ul.
Se discuta apoi cum s-au simtit cand au lucrat fara un model? ar fi putut face mai repede cu model?
Aplicatia - ar fi ca in viata avem nevoie de modele de urmat si ca cei care aleg sa nu se uite le modele vor face lucrurile mai greu, vor fi frustrati ca nu le ies lucrurile. Este vorba despre modele Biblice mai ales.

 

POSTASUL

joc de grup de incurajare prin care tinerii pot invata ca sunt importanti, apreciati si au calitati.
tinerii stau in cerc. fiecare are cate un pix si o hartie si isi scriu numele pe ea sus. dau hartia apoi in dreapta lor. fiecare se uita la numele de sus si scrie ceva ce apreciaza la persoana respectiva, un lucru bun, o calitate. apoi da in dreapta foile pana cand fiecare scrie despre toti cei din cerc. cand scrisorile ajung inainte de persoana care si-a scris numele (destinatarul), conducatorul jocului le aduna intr-o geanta. scoate cate una si striga:
- A venit postasul!
Si citeste fiecare scisoare fara sa spuna numele si la final se spune numele si se da scrisoarea persoanei respective.

 

CINE ESTE SEFUL?

Copiii stau in cerc, unul dintre ei iese afara. cei din cerc aleg un sef. La intrarea celui iesit acesta face niste semne (cu mainile, cu picioarele, cu ochii etc) si toti din cerc fac acele semne dupa el. din cand in cand schimba semnele si ceilalti trebuie sa-l imite fara sa se observe cine le-a dat tonul.
Copilul care a intrat de afara are 3 incercari sa afle cine este seful. Daca ghiceste atunci seful iese afara si jocul continua.
Morala: poti explica participantilor la final ca oamenii din jur, colegii, prietenii lor se uita la ceea ce ei fac si ca isi pot da usor seama daca "seful" lor este Isus sau Satan.

 

TRANSMITE MODELUL

Copiii/ tinerii se impart in grupe de cate 5-6 si stau unul in spatele altuia, fiecare in grupul lui. Cei care stau in fata au o foaie si un creion in mana.
Conducatorul jocului le arata pe rand ultimilor din spate cate un desen simplu desenat dinainte pe foi: patrat, casa, bicicleta, inima etc. acestia deseneaza pe spatele celor din fata lor ceea ce au vazut si acestia transmit mai departe tot desenand pe spate cu degetul, pana la cel din fata care are hartia. acest ultim concurent deseneaza pe hartie ceea ce a primit de la echipa sa si, cand au terminat toate echipele, se compara rezultatele cu modelul arat. castiga echipa care a avut cele mai multe desene de final corecte.
Morala: poti folosi acest joc ca team building dar si ca sa le explici despre comunicarea intre ei, cand ti se pare ca ai auzit ceva si treci adevarul mai departe prin prisma ta si poate iesi cu totul altceva.


PREGĂTIT DE NUNTĂ

Materiale:

  • ziare
  • reviste
  • capsatoare
  • bandă adezivă
  • ață/sfoară

Formați echipe de câte 3-5 persoane. Oferiți fiecărei echipe materialele menționate mai sus. Spuneți-le să pretindă că unul dintre membrii echipei a fost invitat să participe la o nuntă și nu are îmbrăcăminte adecvată pentru acest gen de eveniment. În continuare, trebuie să-l aleagă pe cel care va juca rolul „invitatului”. Fiecare echipă are la dispoziție 15 minute pentru a-l ajuta și ai crea un costum, folosind materialele primite. Costumul trebuie să aibă pantaloni și jachetă (pălăria este opțională). După expirarea timpului de lucru puteți organiza o paradă a costumelor. Dacă sunt echipe a căror ținută se dezintegrează vor fi descalificate. Câștigătorul poate fi ales judecând după cantitatea de aplauze primite de către fiecare echipă.

În continuare, discutați despre fapul că trebuie să fim pregătiți pentru revenirea lui Isus. Citiți Matei 22:1-14. Invitații din acest joc nu au fost pregătiți să răspundă invitației. Dar suntem noi pregătiți să răspundem invitației lui Isus? Care sunt motivele pentru care oamenii refuză invitația Sa?

De asemenea, puteți discuta despre criteriile folosite pentru a alege câștigătorul în cadrul acestui joc. Evident, el a fost ales judecând după aparențe. În schimb, Isus nu judecă după aparențe El este interesat de ceea ce este în inima noastră.

 

E LOC PENTRU TOȚI

Materiale necesare: o sticlă de plastic

Pentru început, cu excepția unei singure persoane, toți participanții la joc se așează formând un cerc. Persoana care nu a fost inclusă în cerc trebuie să stea în mijlocul cercului, să învârtă sticla și să o lase să se oprească singură. În momentul în care aceasta se oprește, jucătorii care se află în dreptul extremităților sticlei vor schimba locurile între ei. În același timp, jucătorul care se află în mijloc trebuie să ocupe unul dintre locurile rămase vacante în momentul schimbului dintre cei doi. Jucătorul care rămâne fără loc este cel care va învârti sticla mai departe.

În continuare, puteți discuta despre faptul că jucătorul din mijlocul cercului nu a fost inclus în grupul celor care formau cercul. El a jucat rolul unui outsider care a trebuit să forțeze intrarea sa în grupul celorlalți. Citiți Ioan 14:2- Biblia ne spune că în împărăția lui Dumnezeu este loc pentru fiecare dintre cei care cred în Isus, nu este nevoie să forțăm intrarea pentru că El este Calea. Isus a zis: „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.”

 

DESENEAZĂ ȘI DESCOPERĂ

Materiale: Hârtie și creioane colorate.

Acest joc poate fi o modalitate de a anunța tema lecției pe care urmează să o prezentați copiilor. Astfel, la sfârșiul jocului le puteți cere copiilor să identifice tema lecției.

Pregătiți o listă care să conțină 6-8 cuvinte. Puteți începe cu câteva cuvinte care nu au nici o legătura cu tema pe care urmează să o abordați. Astfel, le veți da copiilor posibilitatea să înțeleagă cum se joacă acest joc. Apoi, spuneți-le că ultimele cuvinte au legătură cu tema lecției din ziua respectivă. (De exemplu, dacă intenționați să vorbiți despre potop, lista poate cuprinde următoarele cuvinte: furculiță, telefon, barcă, doi elefanți, ploaie, vânt, munți și porumbel.)  

Formați două echipe. Fiecare echipă trebuie să aibă la dispoziție hârtie și creioane colorate.

În momentul startului, câte un jucător din fiecare echipă trebuie să alerge spre persona care conduce jocul. Aceasta le va arăta primul cuvânt de pe listă, iar cei doi trebuie să revină la echipele lor și să „deseneze” cuvâtul respectiv. În momentul în care cineva din echipă a descoperit despre ce cuvânt este vorba, un coechipier trebuie să alerge spre lider pentru a vedea care este următorul cuvânt de pe listă. (Este important ca lista să fie întocmită astfel încât copiii să poată citi doar un singur cuvânt o dată.)

Echipa care reușește prima să descopere toate cuvintele va câștiga competiția.

 

PRĂPASTIA

Materiale:

  • 4 scaune
  • 2 bucăți de frânghie

Legați unul dintre capetele primei frânghii de partea de jos a piciorului unui scaun. Procedați la fel și cu cel de-al doile capăt, legându-l de piciorul altui scaun. Faceți același lucru și cu restul materialelor. Așezați scaunele la o distanță potrivită pentru ca frânghia să stea întinsă și să formeze o linie dreaptă. Cele două linii formate cu ajutorul frângiilor trebuie să fie paralele, păstrând o distanță de câțiva centimetri între ele. Aceasta va reprezenta „prăpastia” peste care care copiii vor trebui să sară. Scopul jocului este ca participanții să sară peste prăpastie.Dacă aveți un grup mai mare de copii, puteți forma două echipe. În acest caz, vor sări doi copii odată, câte unul din fiecare echipă (asigurați-vă ca frânghia să fie suficient de lungă). După ce toți copiii au sărit peste prăpastie, modificați poziția scaunelor pentru a crește dimensiunile prăpastiei și reluați săriturile. Încet, încet, tot mai mulți copii vor fi eliminați din joc, pe măsură ce prăpastia se lărgește tot mai mult. La final, faceți prăpastia atât de mare încât nici chiar campionul acestui joc să nu o poată trece.În continuare, puteți citi Ioan 14:6 „Isus i-a zis: „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine”. La fel ca în jocul nostru, nu putem trece singuri prăpastia care există între noi și Dumnezeu. Uneori încercăm să facem acest lucru prin propriile noastre eforturi (să facem bine, să fim buni, să ne spunem rugăciunile, să participăm la serviciile unei biserici), dar până la urmă ne vom prăbuși. Ea este acolo din cauza păcatelor noastre și avem nevoie de Isus pentru a realiza un pod între cele două buze ale prăpastiei. Prin Isus toți putem fi câștigători și să ajungem în prezența lui Dumnezeu.Notă: Atunci când jucați acest joc în exterior, puteți adăuga și o porțiune de alergare înainte de săritura peste prăpastie.

 

ÎMPREUNĂ

Începeți prin a alcătui o listă cu obiecte pe care participanții la joc le-ar putea avea la ei. Aceasta poate include următoarele: o batistă curată, o șosetă albă, un elastic pentru prins părul, un șiret, o pereche de ochelari, un nasture, un lănțișor, un pix, un obiect de îmbrăcăminte de culoare roșie, un piaptăn etc.Formați echipe de maxim zece membri. Alegeți un lider pentru fiecare echipă. Explicați-le că în momentul în care veți numi un obiect, fiecare echipă trebuie să caute și să găsească acel obiect la unul dintre membrii săi. În acel moment, liderul echipei trebuie să-l ia pe acesta de mână, să alerge împreună până la un punct dinainte stabilit și să revină la echipă. Cei care ajung primii la acel punct reușesc să „înscrie” pentru echipa lor. Pentru desfășurarea acestui joc este nevoie de un arbitru care să țină evidența punctelor.În continuare, puteți discuta despre ideea de a fi pregătit de acțiune.

În cadrul acestui joc nu este suficient să te gândești „da, am obiectul cerut”, ci rebuie să fii pregătit să treci la acțiune atunci când ești chemat- nu doar pentru binele tău ci al întregii echipe. Citiți Matei 25:1-13.

 

© 2015 RoMedia Crestin

Please publish modules in offcanvas position.