Jocuri cu versete biblice

 1. Scrie versetul pe o coală mare și ei pot să îl citească în diverse moduri: fete/ băieți, o parte în picioare/ o parte se așează jos, folosind semne, tare și încet etc

 2. Scrie versetul pe mai multe foi. Pune copii să le țină în față și copiii să citească de mai multe ori.Întoarce câte o pagină și să spună versetul fără să vadă acele cuvinte. Variație: după ce știu versetul cât de cât, amestecă foile și copiii trebuie să le pună în ordine

 3. Scrie versetul pe o singură foaie și apoi tai-o bucăți 1-2 cuvinte. După ce îi înveți versetul dă-le bucățile pe echipe să le aranjeze în ordine.

 

VERSETE ZBURATOARE

Scrie versetul de memorat pe bucati de hartie, punand un cuvant sau doua pe cate o foaie. impatura fiecare hartie in forma de avion. Atunci cand e timpul sa prezinti versetul, arunca avioanele inspre copii. Fiecare copil care a prins un avion il desface si vine in fata cu partea de verset pe care o are el. VARIAȚIII: Ca sa aranjezi versetul in ordine va trebui sa pui in ordinea potrivita copiii care sunt in fata, fiecare cu partea lui de verset. Aceasta o poate face invatatorul, poti chema un alt copil sa o faca sau pot sa faca acest lucru chiar copiii din sala (de exemplu cei care stau in partea stanga). ATENtIE! Atunci cand copiii dau instructiuni impreuna, pentru cei din fata, pot sa fie foarte galagiosi!

 

VERSETE PE BALOANE

Scrie fiecare cuvant al versetului pe cate un balon mare. Atunci cand vine momentul versetului, cheama in fata atati copii cate baloane sunt si da-le cate un balon. Aranjeaza baloanele cu cuvintele in ordine si cu fata la copiii din sala. Dupa ce copiii au spus impreuna versetul, de mai multe ori, incepe sa spargi cate un balon sau doua de fiecare data cand spun versetul. Pune-i sa spuna in continuare, fara sa aiba acum toate cuvintele scrise pe baloane. Fa aceasta pana cand ai spart toate baloanele si ei spun versetul fara sa-l vada scris. ATENtIE! Atunci cand spargeti baloanele, ele trebuie sa fie deasupra copiilor si departe de fata lor, pentru a nu le afecta ochii. De asemenea, bucatile din baloanele sparte trebuie adunate imediat pentru a nu fi gasite si inghitite de copiii mici.
VARIAȚIE: Scrie fiecare cuvant al versetului pe o bucata de hartie. Pune fiecare cuvant in cate un balon. Apoi arunca baloanele la copii si lasa-i sa se joace cu ele timp de 30 de secunde sau 1 minut. Cand spui Stop! copiii care au ramas cu baloanele in mana trebuie sa vina cu ele in fata. Fiecare copil sparge balonul si cauta cuvantul. Apoi spune cu voce tare ce cuvant are, iar copiii din sala aranjeaza versetul in ordine. Pentru o grupa mai mica se pot folosi doua seturi de baloane, de culori diferite sau marcate cu semne diferite si se impart copiii in doua grupe. Se arunca pe rand, cate un balon sau doua pentru fiecare echipa si se procedeaza la fel.

 

INLOCUIESTE CU SEMNE

Gaseste diferite semne care sa se potriveasca cuvintelor din verset. De exemplu pentru fiecare cuvant care incepe cu litera „d” toata lumea trebuie sa se ridice in picioare atunci cand il spune. Pentru cuvintele care incep cu litera „l” toti isi vor pune o mana pe cap si asa mai departe. Aceasta metoda face versetul mai plin de viata si mai distractiv. Nu fa semnele atat de complicate incat sa indeparteze atentia copiilor de la mesajul versetului si nici nu folosi prea multe semne pentru ca este greu pentru copii sa le retina. Ar fi o idee buna sa desenezi semnele pe tabla, dar oricum, dupa cateva repetari copiii vor invata semnele. Exemplu:
cuvinte care incep cu: semnul:
d te ridici in picioare
b bate din palme
l spune cuvantul mai tare
a ridica mainile

 

VERSET SUB SCAUN

Inainte sa inceapa programul de scoala duminicala lipeste cu scoci, sub cateva scaune pe care vor sta copiii, bucati de hartie cu cate un cuvant sau doua din verset. La momentul potrivit, citesti versetul si-l inveti impreuna cu copiii. Apoi spune copiilor sa se uite sub scaune si cine gaseste o bucata din verset sa vina in fata. Copiii vor trebui sa-l aseze in ordine la indicatia celor din sala. VARIATIE: Se pot face doua seturi de cuvinte din verset, fiecare set cu o culoare anume. Copiii care gasesc cuvinte scrise pe hartii de o anumita culoare se aliniaza intr-o parte, si ceilalti in alta
parte. Apoi, contra cronometru, vor trebui sa se aseze in ordine. Copiii din sala vor fi si ei impartiti in doua echipe, pentru a da indicatii celor din fata.

Atentie! Nu folosi aceasta metoda doua duminici la rand

 

TABLA

Şterge câte un cuvânt la fiecare repetitţie; întreabă pe copii ce cuvânt lipseşte. De fiecare dată repetă versetul.

 

RECITARE SCECIALA

Cei cu ochii albaştri spun versetul;cei care au ceva verde în îmbrăcăminte; cei care au şase ani; cei care au părul inchis; cei care au acasă animale mici; cei care au luat micul dejun etc. Copiii spun versetul stând în picioare.

Cuvântul următor

Învăţătorul începe să repete versetul. Când se opreşte, copiii spun următorul cuvânt. După aceea învăţătorul poate să aleagă un copil care să meargă în faţă şi să facă acelaşi lucru.

 

AL CUI ESTE RANDUL?

Pregăteşte versetul pentru flanelograf împărţindu-l în fraze. Pe dosul fiecărei fraze scrie cine trebuie să-l repete. De exemplu: băieţii, fetele, învăţătorul, tu şi un prieten. Un copil ia o propoziţie de pe tablă şi citeşte ce scrie pe dos. Când copiii au făcut aceasta, alege alt copil să meargă să ia o altă propoziţie şi aşa mai departe.

 

CONTROLUL VOLUMULUI

Poţi controla volumul cu care este repetat versetul ridicând sau lăsând mâna. Este bine să ai o poziţie clară pentru normal, încet şi foarte încet. Ai grijă să nu ai o poziţie pentru tare deoarece aceasta ar ducede multe ori la strigăte şi nu este un mod acceptabil de a folosi Cuvântul lui Dumnezeu.

 

PING-PONG

Împarte copiii în două echipe. Poţi să-i pui să se uite la alţii. O echipă spune primul cuvânt, a doua spune al doilea, prima al treilea şi aşa mai departe până la sfârşitul versetului. Sau poţi face o competiţie cu trei echipe. Două echipe sunt copiii şi a treia echipă este învăţătorul.

 

URMEAZA CONDUCATORUL

Copiii repetă versetul în funcţie de fiecare cuvânt arătat de învăţător. El poate opri într-un loc pe la mijlocul versetului pentru câteva secunde sau poate trece mai repede peste cuvinte. Dacă copiii nu se opresc sau nu spun cuvintele mai repede, trebuie să o ia de la început şi să spună versetul din nou.

 

TIC-TAC-TOE

Se trasează pe un cearşaf mare linii ca pentru jocul X şi O. Jocul se joacă după aceleaşi reguli. Se fac două echipe. Prima pune X, iar următoarea pentru a pune O trebuie să facă ceea ce scrie în pătratul respectiv.

 • Spune versetul din memorie

 • Caută versetul

 • Ce vrea să spună versetul?

 • Unde se găseşte versetul în Biblie?

 • Dă un exemplu despre cum ai putea să împlineşti versetul

 • Spune prima jumătate din verset

 • Spune ultima jumătate din verset

 • Cine a spus versetul?

 • Către cine este adresat versetul?

 

© 2015 RoMedia Crestin

Please publish modules in offcanvas position.